Prečo je hĺbka dezénu dôležitá a ako často meniť pneumatiky?

Dezén je najvrchnejšia časť pneumatiky, ktorá sa dotýka priamo vozovky. Má veľký vplyv na výkon a bezpečnosť pneumatiky a okrem toho:
• zabezpečuje dobré riadenie a priľnavosť pri jazde na mokrých, zasnežených alebo inak náročných povrchoch
• hĺbka dezénu výrazne ovplyvňuje brzdnú dráhu
• pomáha pri bezpečnom zatáčaní
• udržiava nízku úroveň hluku

Viete kedy je potrebné vymeniť staré pneumatiky za nové?

Hĺbka dezénu novej pneumatiky má v priemere medzi 8 a 10 mm. Jazdením sa dezén opotrebúva a čím je menší, tým viac stráca na výkone pneumatiky a jej bezpečnosť sa každým milimetrom znižuje. To za akú dobu sa dezén zjazdí závisí od jazdy šoféra, kvality pneumatík a taktiež od jazdeného terénu.

Aby sme sa vyhli rôznym nehodám a nepríjemnostiam na cestách, vodič musí sledovať hĺbku dezénu každej pneumatiky na vozidle. Na letnej pneumatike je povolená minimálna hĺbka dezénu 1,6 mm a na zimnej pneumatike 4 mm. Aj keď, kvôli bezpečnejšej jazde, sa odporúča pri letných pneumatikách minimálna hĺbka dezénu 3 mm a zimných 4 mm.

Geometria kolies má tiež vplyv na dezén pneumatík. Geometriou sa nastavuje správny sklon všetkých štyroch kolies vozidla. Pri zlej geometrii dochádza k nerovnomernému opotrebovaniu pneumatík, čo spôsobuje zvýšenie spotreby paliva, zhoršuje ovládateľnosť vozidla a znižuje životnosť pneumatík.

Ako zistiť hĺbku dezénu

Väčšina výrobcov používa značenia na pneumatike, vďaka ktorým viete zistiť, že je opotrebovaná a treba ju vymeniť. Sú v podobe výstupkov alebo vyrazených číslic. Ak si nie ste istý či toto vaša pneumatika má, hľadajte nápis TWI, logo značky alebo trojuholník. Taktiež existuje hĺbkomer, ktorý stačí priložiť do drážky pneumatiky a na číselnej osi odčítať aktuálnu hĺbku dezénu.

Životnosť pneumatík

Pneumatiky by nemali byť používané viac ako päť až sedem rokov, a to aj keď zostávajúca hĺbka dezénu je väčšia ako zákonom predpísané minimum. Životnosť určuje aj kvalita pneumatiky. Kvalitnejšia guma vydrží podstatne dlhšie na rozdiel od lacnejších variant. Ak by ste zahliadli rôzne poškodenia alebo nedokonalosti, určite navštívte pneuservis.
Tvar a hĺbka dezénu majú priamy vplyv na správanie pneumatiky počas jazdy, na priľnavosť na rôznych povrchoch alebo odtok vody z povrchu pneumatiky, preto nezanedbajte ich pravidelnú kontrolu.